Evolucija dizajna – stolica i radni sto

dr trade podgorica namjenstaj radni stolovi radne stolice

Od starog Egipta, preko drevne Grčke i srednjeg vijeka pa sve do danas  stolice i radni stolovi doživjeli su veliku transformaciju. Pogledajte kako je ona izgledala na ovim zanimljivim animiranim ilustracijama.

Dokazi ukazuju na to da se nameštaj koristio još u neolitu, odnosno, u kamenom dobu, a svi smo svjesni činjenice da je danas život bez njega nezamisliv. Kako se onda nameštaj mijenjao kroz vjekove? Odgovor daje Angie’s List kroz fascinantno putovanje ilustrovano od luksuza drevnog Egipta, preko robusnog srednjovekovnog stila pa sve do Bauhasa i današnjeg svedenog minimalizma.

Nameštaj kakav poznajemo danas rijetko se sretao u drevnom Egiptu. Ljudi su uglavnom koristili tkane košare u kojima su smještali svoje stvari a sjedjeli su na prostirkama. Samo najbogatiji i najmoćniji su mogli da ga priušte. Prošli su vjekovi, a tek između 1919. i 1939. godine pokret Bauhaus je osmislio stolicu kakvu poznajemo danas. Bauhaus je odbacio nepotrebne stilske detalje, stavljajući u prvi plan funkcionalnost i jednostavne linije.

Radni stolovi koristili su se od vremena Egipta, a znamo kako su oni izgledali u antičkoj Grčkoj pa i u srednjem vijeku kada su oni bili pravljeni od punog drveta s veoma bogatom ornamentikom. S druge strane organski dizajn donio je prirodne i fluidne forme, a arhitekta koji je bio zaslužan da se ovo desi bio je Frenk Lojd Rajt.

tekst preuzet sa portala: gradnja.rs ; originalni izvor: angieslist.com