Dizajnerske stolice

tekst: Spec.sci.arh Gordana Vujičić

DR TRADE

…jer razumijemo dizajn…

Da biste bili uspješni u poslu neophodno je da volite posao koji radite. Jedna od tajni uspjeha firme Dr trade je ljubav prema stolicama. Dobar dizajn uvijek oduševi i stvara neki poseban osjećaj onom ko ga udahne. Kada se dobar dizajn izjednači sa kvalitetom i udobnošću onda zaljubljenost pređe u ljubav koja traje.

Mnoge stolice su (p)ostale svevremene zajedno sa njihovim stvaraocima. Arhitekte imaju najviše uspjeha kao dizajneri stolica. Možda je to zbog savršene ravnoteže između inženjerskog znanja i kreativnosti koja se prepozna bez obzira na to ko je posmatrač ili korisnik.
Neki proizvodi su prepoznatljivi i poštovani jer nose ime poznatog brenda dok su neki prepoznatljivi svojim imenom ili imenom onog ko ih je dizajnirao.

Mnoge stolice imaju svoje porodice. To znači da se ista ideja odrazila na nekoliko različitih ali u osnovi istih modela. Ukoliko Vam ovo zvuči apstraktno neće tako biti kada pogledate fotografije koje smo izdvojili. Ovakav tip dizajniranja se razvio iz potrebe da se enterijerski prostori čija se funkcija razlikuje mogu povezati istom idejom ukoliko projektant želi da je naglasi.

Dizajn: Konstantin Grcic

Proizvođač: Magis

Ovaj model stolice je za kratko vrijeme bio poznat čitavom svijetu. Namijenjena je i za unutrašnju i za spoljnu upotrebu. Ima upečatljiv dizajn i sa svojih više verzija namijenjena je različitim tipovima prostora. Uz ovog dizajnera obično ide epitet minimalista ali on sam više preferira riječ jednostavnost.

Dizajn: Tomas Heathervick

Proizvođač: Magis

Ovim modelom se definitivno pokazao novi koncept sjedjenja. Simetričan, harmoničan i dinamičan oblik podsjeća na vazu koja je u fazi oblikovanja i koja se vrti na grnčarijskom točku. Savršena savremena skulptura koja je udobna i zabavna. Okrenite se za 360° i igrajte se sa svijetom oko vas. Stvorena od strane kreativnog talenta Tomasa Heathervicka i Magisovog istraživanja ova stolica nosi jednu od najprestižnijih nagrada na svijetu – Comapasso d’Oro.

Dizajn: Leonardo Rossano & Debora Mansur

Proizvođač: True Design

Inspirisana dinamičnim oblikom DNK ova upečatljiva klupa izrađena je od jedinstvenog komada drvene ploče koja je zakrivljena tako da se svakim modulom koji se ponavlja dobija jedno mjesto za sjedjenje. Ova klupa je dostupna u verziji bez tapacira ali i sa tapacirom u koži ili u štofu kako je prikazano na fotografiji.

Dizajn: Leonardo Rossano

Proizvođač: True Design

Ovaj okretni komad nastao je kombinovanjem dva jednostavna elementa zakrivljene drvene ploče. Sjedalni dio se proteže do rukonaslona stvarajući iluziju strukture sa mekanom podlogom. Kombinacija tapaciranog dijela i drvenog dijela daje elegantnu stolicu koja se može koristiti u zonama za čekanje, opuštajućim zonama kancelarijskih prostora ili u konferencijskim salama.

Dizajn:

Mario Botta

Proizvođač:

Alias Design

Arhetipski oblici u arhitektonskoj geometriji inspirišu ovo remek djelo. Napravljena je od dva materijala: konstrukcija od emejliranog čelika sa sjedištem od perforiranog čelika i cilindričnog dijela na naslonu od poliuretana u crnoj boji. Ovu stolicu je arhitekta Mario Botta dizajnirao zapravo za enetrijere nekih zgrada koje je projektovao a sada predstavlja ikonu dizajna u kolekciji fabrike Alias Desing.

Dizajn: Oki Sato

Proizvođač: Alias Design

Stolica Twig ima koncept komotnog sjedišta koji se oslanja na noge od aluminijuma koje u jednom momentu prelaze u drvenu strukturu koja obrazuje oblik naslona i rukonaslona. Dostupna je u tri verzije oblika koje se razlikuju u obliku naslona. Ovaj japanski dizajn daje za rezultat unikatnu stolicu posebno u verziji 3 gdje je i izvođački izuzetno zahtjevna.

Dizajn: Favaretto & partners

Proizvođač: Luxy

E ovo je prava porodica stolica. Jedinstven dizajn koji je fleksibilan i dostupan u više varijanti za sve tipove prostora. Kombinacija čelika i drveta, kao i široka paleta boja tapacira mogu učiniti da enterijer ima karakter.

Dizajn: Favaretto & partners

Proizvođač: Luxy

Korak naprijed u tehnologiji proizvodnje kancelarijskih stolica. Vidljiva čelična konstrukcija dostupna hromirana, crno ili bijelo bojena. Očaravajuće uhvaćen momenat gdje su estetika i konstrukcija jedno.